توماس اكويناس
توماس اكويناس ، القديس Thomas Aquinas , توما الأكوينى (1225 - 1274 م)[1] كان كاهن دومينيكانى و فيلسوف و لاهوتى ايطالى من الكنيسه الكاتوليكيه بيعتبر اعظم ممثل للفلسفه الاسكولائيه. من اشهر تلاميذ البرت الكبير فى باريس ، راح وراه كولون فى سنة 1248 و رجع باريس و بقا استاذ فى اللاهوت. عارض الفلسفه الرشديه اللاتينيه و قضى اخر ايام حياته فى نابولى.
| ||||
---|---|---|---|---|
(باللاتينى: Thomas Aquinas) | ||||
معلومات شخصيه | ||||
اسم الولاده | (بالطليانى: Tommaso d'Aquino) | |||
الميلاد | 25 يناير 1225 | |||
الوفاة | 7 مارس 1274 (49 سنة) | |||
الحياه العمليه | ||||
المدرسه الام | جامعة نابولى فيدريكو الثانى (1239–1245) | |||
اتعلم عند | البيرتوس ماجنوس | |||
المهنه | كاتب، وبروفسور | |||
اللغات المحكيه او المكتوبه | لاتينى، ولغه طليانى | |||
مجال العمل | فلسفه | |||
موظف فى | جامعة باريس | |||
اتأثر بـ | بوثيوس، وموسى بن ميمون، وشيشرون، وجون سكوتس اريجيا، وابن رشد، وانسلم من كانتربرى، والبيرتوس ماجنوس، وابن سينا، والقديس اوغسطين، وافلاطون، واريسطو، والقديس بولس، وابو حامد الجزالى | |||
التيار | سكولايه | |||
تعديل مصدري - تعديل ![]() |
بيمتاز مذهب توماس الاكوينى بالتفريق بين الفلسفه و اللاهوت حيث انه كان بيعتبر ان الفلسفه بتعتمد على العقل وحده لكن اللاهوت بيعول على الوحى من غير انكار للعقل ، بالطريقه دى قرب بين الفلسفه و الدين. كان بيثق فى العقل اللى يقدر يبرهن على وجود الاله و صفاته و يقدر يوصل للمعرفه اليقينيه. استعان بأفكار ارسطو و افلاطون و ابن رشد لانهم عنده كانو بيعتمدو على العقل السليم.
ليه مؤلفات كتيره بتتناول الفلسفه و اللاهوت و فسر معظم كتب ارسطو و شرح اجزاء من الكتاب المقدس و كتب كمان فى التربيه و القانون. لغاية دلوقتى لسه فلسفته حيه فى التعليم الدينى و عند طايفه من الفلاسفه المعاصرين زى جيلسون و مارتيان.
مصادرتعديل
- الموسوعة الثقافية ، مؤسسة فرانكلين للطباعة والنشر، القاهرة - نيو يورك 1972